Seuran säännöt

OULUN SIENISEURA RY:N SÄÄNNÖT 

1§ Yhdistyksen nimi on Oulun Sieniseura ry ja kotipaikka Oulun kaupunki. 

2§ Yhdistyksen tarkoituksena on olla yhdyssiteenä niiden kesken, joita sienet ja niiden käyttö kiinnostavat, sekä edistää 

  1.  sienitietouden ja -harrastuksen levittämistä ja kehittämistä, 
  2. sienten keräämistä, käyttöä, kauppaa ja viljelyä, 
  3.  sienitieteellistä tutkimusta
  4. sienilajien ja niiden elinympäristöjen suojelua. 

3§ Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys 

  1. järjestää kokouksia, opastustilaisuuksia, retkiä ja näyttelyitä, 
  2. harjoittaa tiedotus- ja julkaisutoimintaa, 
  3. toimii yhteistyössä muiden asiasta kiinnostuneiden yhdistysten sekä viranomaisten ja talouselämän edustajien kanssa sienitietouden levittämiseksi ja sienitalouden kehittämiseksi ja 
  4. pyrkii muillakin sopivilla tavoilla edistämään kaikkea sieniin liittyvää harrastusta ja tutkimusta sekä muuta vastaavaa toimintaa. 

4§ Jäseneksi yhdistykseen pääsee jokainen yksityinen henkilö, rekisteröity yhdistys, liikkeenharjoittaja, osakeyhtiö, osuuskunta tai muu oikeuskelpoinen yhteisö, jonka yhdistyksen hallitus jäseneksi hyväksyy. Jäsenyys astuu voimaan, kun jäsen maksu on maksettu ja hallitus on jäsenen hyväksynyt. Jäsen voidaan katsoa eronneeksi, kun kaksi jäsenmaksua peräkkäin jää maksamatta. Hallitus voi erottaa jäsenen, joka vahingoittaa yhdistystä. 

Yhdistyksen jäsenet ovat: 

  •  varsinaisia jäseniä, - 
  • kunniajäseniä tai 
  •  kannattajajäseniä. 

5§ Jäsenet maksavat yhdistykselle jäsenmaksun, jonka suuruudesta vuodeksi kerrallaan päättää yhdistyksen vuosikokous. Kunniajäsenillä ei ole jäsenmaksuvelvollisuutta. 

6§ Yhdistyksen asioita hoitaa hallitus, jonka muodostavat puheenjohtaja ja 3 – 5 muuta jäsentä, jotka vuosikokous valitsee vuodeksi kerrallaan. Vuosikokous voi valita hallitukseen myös 1 – 2 yleisvarajäsentä. Hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan, sihteerin ja rahastonhoitajan. Hallitus voi valita keskuudestaan työvaliokunnan ja asettaa tarpeelliseksi katsomiaan toimikuntia sekä kutsua toimikuntiin jäseniä myös hallituksen ulkopuolelta. Hallitus on päätösvaltainen, kun puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja ja kaksi jäsentä on läsnä. Yhdistyksen nimen kirjoittaa puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja yhdessä sihteerin tai rahastonhoitajan kanssa. 

7§ Helmikuun loppuun mennessä pidettävässä vuosikokouksessa käsitellään seuraavat asiat: 

  1. valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri ja kaksi pöytäkirjantarkastajaa, 
  2. todetaan kokouksen laillisuus, 
  3. esitetään vuosikertomus, tilinpäätös ja toiminnantarkastajan lausunto, 
  4. päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä, 
  5. valitaan yhdistyksen puheenjohtaja ja muut hallituksen jäsenet sekä mahdolliset varajäsenet, 
  6. valitaan toiminnantarkastaja ja hänelle varahenkilö, 
  7. vahvistetaan toimintasuunnitelma, 
  8. päätetään jäsenmaksujen suuruus, 
  9. vahvistetaan talousarvio sekä 
  10. käsitellään muut hallituksen esittämät asiat sekä asiat, jotka on esitetty hallitukselle kirjallisesti viimeistään tammikuun loppuun mennessä. 

8§ Yhdistyksen toiminta- ja tilivuosi on kalenterivuosi. Tilit on asianmukaisesti päätettyinä jätettävä kunakin vuonna 15. päivään tammikuuta mennessä toiminnantarkastajalle, jonka tulee ennen tammikuun loppua antaa hallitukselle toiminnantarkastuskertomus. 

9§ Yhdistyksen ylimääräinen kokous pidetään, kun hallitus katsoo sen tarpeelliseksi tai kun vähintään kymmenesosa yhdistyksen äänioikeutetuista jäsenistä sitä kirjallisesti hallitukselta pyytää. Ylimääräisessä kokouksessa käsitellään vain kokouskutsussa mainitut asiat. 

10§ Yhdistyksen vuosi- ja ylimääräiset kokoukset kutsutaan koolle kirjallisesti tai ilmoittamalla sanomalehdessä vähintään kymmenen (10) päivää ennen kokousta. 

11§ Yhdistys voi omistaa kiinteistöjä, vastaanottaa lahjoituksia ja testamentteja, järjestää arpajaisia ja myyjäisiä sekä toimeenpanna keräyksiä. 

12§ Muutoksia näihin sääntöihin voidaan tehdä kahdessa, vähintään 30 vuorokauden välein pidettävässä yhdistyksen kokouksessa, jos muutosehdotuksen puolesta annetaan kummassakin kokouksessa vähintään kolme neljäsosaa (3/4) annetuista äänistä. 

13§ Yhdistyksen purkamisesta tai lakkauttamisesta voidaan päättää kahdessa, vähintään 30 vuorokauden välein pidettävässä kokouksessa. Purkamiseen vaaditaan vähintään kolme neljäsosaa (3/4) annetuista äänistä kummassakin kokouksessa. Jos yhdistys päätetään lakkauttaa, sen varat käytetään sieniharrastusta tai –tiedettä edistävään toimintaan sen mukaan, kuin yhdistyksen viimeinen kokous asiasta päättää.